Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 337412
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
22.02.2012 14:21 - Изменение на договора, поради стопанска непоносимост
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 7288 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2023 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               
                         

Според чл. 307 от ТЗ съдът може по искане на една от страните да измени или прекрати договора изцяло или отчасти, когато са настъпили такива обстоятелства, които страните не са могли и не са били длъжни да предвидят, а запазването на договора противоречи на справедливостта и добросъвестността.

Стопанската непоносимост е способ за изменение или прекратяване на двустранни договори, т.е на такива договори, при които всяка от страните е длъжник на другата. При нея е налице изключение от принципа, установен в чл.20а ЗЗД, според който договорите имат сила на закон за тези, които са го сключили.

Да противоречи на справедливостта означава да се е стигнало до чувствително разминаване в стойностите на насрещните престации. В този случай претенцията на облагодетелстванта страна би била в протворечие с добросъвестността. Следователно стопанската непоносимост може да се противопостави на тази страна , която несправидливо се облагодетелства от промяната на стопанските условия, настъпили след сключавнето на договора.

Възможността за разваляне на договора може да се упражни само по съдебен ред с конститутивен иск. Съдът е обвързан от петитума на иска. Той не може да постанови например прекратяване на договора, при положение че се иска само неговото изменение.

Предпоставките за упражняването на правото на изменение и прекратяване на договора са следните:

 - изпълнение на задължението по договора да не е завършило

 - изпълнението на задължението да е възможно

Първата предпоставка за приложението на стопанската непоносимост е наличието на валидно породени задължения , които не са още изпълнени. Възможно е само едно от задълженията да не е изпълненено или изобщо, или да не е изпълненено докрай. Това трябва да е задължението на страната, която се позовава на стопанската непоносимост.

Втората предпоставка е изпълнението на дължимата престация да е принципно възможно . Изпълнението обаче би нарушило принципа за възмезно-еквивалентния характер на престациите. Тази страна би понесла неоправдана загуба, а насрещната би се обогатила несправидливо. Затова се говори за непоносимост, а не за невъзможност на изпълнение.    

   Стопанската непоносимост наподобява в някои отношения на непреодолимата сила, но има друго предназначение и последици. При непреодолимата сила престацията е станала обективно невъзможна, докато при стопанската непоносимост изпълнението на задължението трябва да е възможно.

   Стопанската непоносимост наподобява и на крайната нужда като основание за унищожаване на договора/чл.33 ЗЗД/. И при крайната нужда , както и при стопанската непоносимост, е налице нарушаване на еквивелентността на престациите. При крайна нужда за една от страните договорът е крайно неизгоден по дефиниция. Основната разлика между двата института е , че при крайната нужда явно неизгодните условия са налице към момента на сключването на договора, докато при стопанската непоносимост те са резултат от последващи изменения на икономическите условия. 

 




Гласувай:
2



1. gremlin - Случайно
22.02.2012 14:47
да сте бил преподавател по английски преди десетина години?
цитирай
2. johnas - gremlin
22.02.2012 14:49
Да, бях преподавател - когато бях студент по право . Отдавна не преподавам английски език.
цитирай
3. gremlin - Страхотно!!!
22.02.2012 14:51
Не мога да повярвам, че Ви засичам в блог пространството!
Бяхте ми учител в 93-то СОУ!
цитирай
4. johnas - gremlin
22.02.2012 15:00
Радвам се!
цитирай
5. gremlin - Относно темата
22.02.2012 15:05
имам питане.
Ако физическо лице е сключило договор за наем на помещение с фирма, но поради икономически причини фирмата закрива дейността си във въпросните помещения, бих ли могла да се позова на чл.307 от ТЗ за прекратяването на този договор и дали искът ми ще бъде основателен?
цитирай
6. gremlin - Едва ли ме помните,
22.02.2012 15:11
а и не е важно:)) Беше хубаво, че бяхте доста либерален и веселяк и понякога играехте белот с нас (shame on me)
цитирай
7. johnas - gremlin
22.02.2012 15:23
Няма значение поради какви причини фирмата преустановява съществуването си. След като едната страна по двустранния договор вече не съществува/няма такава фирма/, няма как да има договор между юридическото лице и физическото лице. Законът казва "договорът е съглашение между две или повече лица..." . Стопанската непоносимост е друг институт - при нея има договор, има страни, има промяна в икономическата ситуация и тази промяна облагодетелства едната страна за сметка на другата и това противоречи на справедливостта и добросъвестността . Законът дава тази възможност да се възстанови тази еквивалентност на престациите на страните. При твоя случай - едната страна просто я няма!
цитирай
8. gremlin - Не не
22.02.2012 15:30
Фирмата не прекратява съществуването си, а преустановява ползването на отдаденото помещение, като договора за ползване не е прекратен, но и няма плащания по него.
цитирай
9. johnas - gremlin
22.02.2012 15:51
Ако физическото лице е собственик на помещението, не може да се позове на чл.307 от ТЗ, защото тази възможност произтича само за страната , която не може да плаща съгласно задълженията по договора - в случая юридическото лице.
Този институт се отнася за фрапантни процеси в икономиката на държавата като цяло , които накланят везните по престациите на страните по договора изцяло в полза на другата страна. В договора за наем имаме парично задължение за плащане само на едната страна. Неговите задължения произтичат от договора, а не от бизнеса му, който не върви в момента.
Тук искът е друг - за неизпълнение по договор. Изправната страна може да иска изпълнение на задълженията, заедно с обезщетение за забава или да иска обезщетение за неизпълнение. Също обстоятелството , че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението , не го освобождава от отговорност по договора.
цитирай
10. анонимен - gremlin
22.02.2012 17:20
Благодаря за инфото, ще следя статиите ти.
Поздрави!
цитирай
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси