Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 343370
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
27.02.2012 09:00 - Придобивна и погасителна давност
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 3059 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04 09:36



   Като юридически факти общото е че и двата вида са от типа юридически събития – определен период от време. Различията са, че при придобивната давност се придобиват права, а при погасителната давност се погасява правото на иск.  С придобивната давност се придобиват права, които не се погасяват по давност. Така например с придобиването на право на собственост от едно лице се прекратява правото на собственост на предишния собственик. То именно се прекратява, загубва, а не се погасява правото на иск. Предишният собственик загубва самото субективно право на собственост.

   Освен това двете давности се уреждат от различни нормативни актове  - погасителната се урежда от Закон за задължениеята на договорите, а придобивната от Закон за собствеността. Общата им характеристика на период от време, въздигнат в юридически факт, позволява към придобивната давност да се прилагат съответно чл.113,115,116, 117 и 120  от ЗЗД/чл.84 ЗС/, не и целия режим на погасителната давност.

   С придобивната давност могат да се придобиват само вещни права движими и недвижими. Могат да се придобиват по давност и идеални части от вещни права(Реш.№339/70;274/83 на ВС) , но не могат да се придобиват по давност права върху вещи, които не са обособени  като самостоятелни вещи (Решение №861/85 I ВС).  Затова не се придобиват по давност част от апартамент, ако тази част не е утвърдена с архитектурен план. Не могат да се придобиват по давност и общи части от сграда  в етажна собственост, както и вещ , която е държавна или общинска собственост. Не може да се придобива по давност и право на собственост върху част от регулиран имот, за да не се раздробяват  парцелите на по-малки части.

   Разбира се не може да се придобива по давност и движима вещ ,ако владението върху нея е установено чрез престъпление/чл.80 ал. ЗС/

   С изтичане на определения от закона давностен срок владелецът може да придобие правото, което фактически е упражнявал. Това придобиване има първичен характер, защото не произтича  на правото на предишният собственик. Новият собственик получава своето право от давностното владение.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси