Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 343196
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
13.03.2012 10:01 - Неизпълнение на търговските сделки
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2014 11:48


johnev-legal.com
     Неизпълнение на търговските сделки означава неизпълнение на задължението, т.е неосъществяване на дължимия резултат.  Това означава ненормално развитие на породеното правоотношение. Неблагоприятните последици от това трябва да бъдат в тежест на длъжника. Те са за него, ако неизпълнението се дължи на виновното му поведение.  За разлика от наказателното право, в частното право вината се предполага. Щом като дължимият резултат не е осъществен , презумцията е , че длъжникът е виновен.  Когато неизпълнението произтича от сделка/договор/ , неизправният длъжник носи договорна отговорност. Договорната отговорност е средството, чрез което се преодоляват последиците от неизпълнението.  То може да бъде - пълно неизпълнение или неточно неизпълнение. Неточността на изпълнението може да засяга различни аспекти на неосъщественото дължимо поведение. Може да засяга количеството, качеството или времето, в което е осъществено изпълнението.  
   Пълното неизпълнение означава , че длъжникът не е осъществил нищо от дължимото. Той не е направил това, което е трябвало, или е извършил противното  на това, за което се е задължил. Към пълното неизпълнение се приравняват  и случаите, когато длъжникът е изпълнил толкова лошо или с такова закъснение, че то е безполезно за кредитора. 
  Неточно изпълнение е налице , когато неизпънението не отговаря на дължимото по количество, по качество или по време.   Когато изпълнението не отговаря на дължимото в количествено отношение, се говори за частично изпълнение. При него длъжникът е осъществил само част от дължимият резултат.
     Лошото изпълнение  е форма на неизпълнение, при която престирането не отговаря на изискуемото качество. Към лошото изпълнение се причислява  и изпълнението на сама по себе си качествена стока или услуга, но несъобразена с уговорената.  Например: Дължат се пари , а се престират домати.         Забавеното изпълнение  е също форма на неточно изпълнение. При него длъжникът престира, но не във времето , в което трябва да изпълни. Понякога кредиторът няма повече интерес от такова изпълнение. Тогава то се приравнява на пълно неизпълнение. Така е при фикс-сделките. Например щандовете трябва да бъдат доставени и монтирани за изложбата и са безполезни след закриването й.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси