Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 337509
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
01.04.2013 09:12 - Проверка тежест на имот
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 2724 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.04.2017 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

адвокат Атанас Джонев


   Проверката трябва да се извърши от заинтересованата страна, т.е. от купувача. Службата по вписванията издава удостоверение за вещни тежести. При подписване на предварителен договор консултантът по сделката трябва да представи компютърна справка от Служба по Вписванията , а Удостоверение за вещни тежести се вади между сключването на предварителния и окончателния договор.

Удостоверението за тежести е сериозен документ, удостоверяващ правното състояние на недвижимия имот. От него става ясно дали имотът е обременен с тежести – ипотеки, възбрани, искови молби за собственост. Разбира се също така дали имотът не е обект на принудително изпълнение по висящи изпълнителни производства.

За да се извади такова удостоверение, е необходимо заедно с молбата (по образец), да се приложат всички нотариални актове, свързани със собствеността за период от 10 години назад.

Освен това е нужно да се приложат и други документи, свързани със собствеността – скици, архитектурни проекти, удостоверение от кадастъра с идентификационен номер (ако районът, в който се намира имотът, има одобрена кадастрална карта), удостоверение за административен адрес (ако имотът е ново строителство и има разрешение за ползване) и др.

Когато се прехвърлят идеални части от УПИ, давността по отношение на историята на земята е същата – 10 години. Представят се всички актове за този период, скици и т.н.

Дори при малки неточности в молбата за удостоверение за тежести, тя ще бъде върната.

Това може да се случи няколко последователни пъти, докато не се напише всичко, както трябва и не се приложат правилните документи. Стандартната проверка отнема 10 работни дни (или две седмици с почивните дни).

Има бърза проверка за три работни дни, както и експресна за 24 часа.. Тя обаче невинаги е възможна – това преценява дежурният съдия. Най-добре става, когато се направи и компютърна справка на лицето/лицата, които са собственици на имота. Това помага на купувача да се ориентира по-бързо в ситуацията.

Преди да се купи даден имот, той задължително трябва да е проверен за тежести. Ако се ползва посредничеството на агенция, то с проверката обикновено се ангажира брокерът. Удостоверение за липса на тежести се изисква както при подписването на предварителния договор, така и при изповядването на самата сделка.

Проверката трябва да се направи още при първоначалното договаряне между страните в писмена форма, защото иначе купувачът рискува капарото си. Всички вписвания и справките за тях се правят по местонахождение на имота. За целта е необходимо да се знаят трите имена на собственика или на собствениците, ако са повече от един.

Когато става въпрос за юридическо лице, е необходимо да се разполага с точното име на фирмата, номера и годината на фирменото дело. При фирмите е необходимо да се посочи кое е фирменото дело по регистрацията.

Когато имотът има няколко съсобственика или е семеен, проверката се прави поотделно за всеки един от съсобствениците. Това става по партидата, открита на името му, или по ЕГН на съответното лице.

Компютърните справки в такива случаи не са достатъчни. Причината е, че дори в столицата при нея се обхваща само периодът след 1997 г. Много по-голяма сигурност дава писменото удостоверение за тежести.

При подаване на молбата в Службата по вписванията се прилага и копие от документа за собственост на имота. Ако той е бил наследен, представя се доказателство за собствеността на наследодателя заедно с удостоверение за наследници. За повече сигурност е препоръчително да се изиска предходният документ за собственост и да се направи проверка и за посочените в него собственици.
pariteni



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси