Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 337308
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
01.05.2013 13:23 - Заличаване фирма
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 1561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2014 21:03


johnev-legal.com


Процедурата по заличаване на фирма от търговския регистър слага край на съществуването на самото търговското дружество и същото изчезва  от правния мир, изгубва своята правоспособност. Поради така описаните правни последици от заличаването на дружеството, процедурата е доста дълга и съдържа някои специфични моменти. Самата процедура се провежда пред Търговския регистър към Агенцията по вписванията, но в нея вземат участие и други държавни органи, а именно съответната Териториална Дирекция на НАП и НОИ.

Началото на процедурата е подаване на заявление по образец за прекратяване на търговското дружество. Заявлението трябва да е придружено с допълнителни документи и декларации. Преди да бъде подадено самото заявлени, е необходимо да бъде уведомена съответната ТД на НАП по реда на чл. 77 от ДОПК, органите на която следва да издадат удостоверение, което е един от необходимите документи за вписване на прекратяването в Търговския регистър.

Важна част от процедурата и задължителен документ за извършване на прекратяването на дружеството е да бъде взето решение на общото събрание на съдружниците, респ. на едноличния собственик на капитала на дружеството за прекратяване на дружеството. Трябва да бъде взето и решение за назначаване на ликвидатор или ликвидатори на дружеството, като може да бъде избран управителя или друго лице или дори някой от съдружниците. Това е може би най-важното решение в цялата процедура, тъй като ликвидаторът/ликвидаторите са лицата, които представляват дружеството

Освен това,  важно е да бъде обявена в търговския регистър покана до кредиторите на дружеството, с която последните се уведомяват за извършваното прекратяване и се канят да предявят своите вземания към дружеството.

Следващият етап е процедурата по ликвидация на търговското дружество, която по своето същество представлява довършване /вече от ликвидаторите, тъй като те представляват дружеството/ на текущите сделки на дружеството, изпълнение на поетите задължения и събиране на вземанията на дружеството. След като се изчерпи тази дейност и са изпълнени всички задължения на дружеството, останалото имущество може да се разпредели между съдружниците. Минимално установения срок в закона за провеждане на процедурата по ликвидация е 6 месеца, като може да бъде определен и по-дълъг срок.

Специфичен момент в описаната процедура е подаването на заявление – декларация до НОИ, като има различия в процедурата в зависимост от това дали през периода на съществуване на дружеството е имало наети лица или не. Когато в дружеството е имало наети лица, то следва да се осъществи процедура по предаване на трудовите договори и разплащателните ведомости в ТП на НОИ, което се обективира в приемо-предавателен протокол.

В края на процедурата, след като е вписано прекратяването и е осъществена ликвидацията, се преминава към вписване на самото заличаване на фирмата от търговския регистър. Отново се подава заявление до Търговския регистър от ликвидаторите на дружеството. Към заявлението се прилагат и всички документи, установяващи поканата до кредиторите, доказателства, че са уведомени известните кредитори, както и разпределителен баланс на имуществото на дружеството.

След като бъде извършено вписването се слага край на съществуването на фирмата.































































































































Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси