Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 337493
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
01.08.2013 10:01 - Неплатени сметки от наематели?
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.01.2014 12:49


   johnev-legal.com

   За всеки наемодател съществува потенциален риск да попадне на некоректни квартиранти . Например такива, които решават да напуснат жилището и оставят последните сметки неплатени. Ако давате жилище под наем и сте наясно как да се застраховате срещу подобни ситуации, ще си спестите много време, нерви и пари.

Може да се заведе съдебно дело. Ако не знаете адресите на ответниците, предявявате иска си пред съда по вашия постоянен адрес. Искайте от съда да приложи Наредба 14/18.11.2009 г. за реда и начина на достъп на органите на съдебната власт до НБД „Население“ и да призове ответниците на адресите от тази справка. Исковата молба може да бъде изпратена и по пощата.

Друг възможен вариант е заповеднопроизводство (чл.410 от ГПК). Заявление по чл.410 от ГПК се подава по адрес на длъжника. Може и по пощата – заявление, оригинала на договора за наем или заверено копие и квитанция за внесена държавна такса в размер на 2% от търсените суми, но не по-малко от 25 лв.

Следващия път, когато решите да си давате имота под наем, освен да сключите договор с наемателите, е необходимо те да ви платят един депозит. Той трябва да се пази в случай, че се стигне именно до подобна неприятна ситуация. Депозитът може да покрие евентуални неплатени сметки на наемателите.

Този депозит се плаща още преди наемателите да влязат в жилището, казва експертът. Стандартно се предплаща един месечен наем и един депозит, който се съхранява до тяхното напускане. И ако всички сметки са платени и имотът е в добро състояние, чак тогава наемодателят връща предварително платения депозит.

Депозитът обикновено е в размер на един месечен наем, а ако месечният наем е много нисък (200 лв. или по-малко) тогава можете да се поиска като гаранция по-голям депозит. Ако се застраховате предварително, няма да има нужда да плащате за адвокати, дела, държавни такси, призовки и т.н. излишен стрес.

Освен всичко друго е по-добре партидите за ток, вода, парно да се прехвърлят на наемателите. По този начин шансът да се стигне до неплатени сметки от тяхна страна е сведен до минимум.

В договора може да се запише: „Депозитът не може да служи за последен наем преди прекратяване на договора“. При това положение наемателите не могат да откажат да платят последния наем преди напускане. Тогава с депозита ще можете да покриете неплатените сметки.

 



pariteni




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси