Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 343325
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
01.11.2013 09:30 - Придобиване на имот от търг?
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04 09:34




   Ако си търсите изгодно жилище, търговете на частните съдебни изпълнители са един добър вариант. Причината - имотите се обявяват с начална цена 75% от пазарната им стойност и ако няма кой друг да наддава, покупката на жилище излиза изгодна. Ако пък няма никакъв интерес към имота и се наложи да бъде обявен за продан за втори път, може да го грабнете и за 60 на сто от пазарната му цена. 

Покупката на имот от съдебен изпълнител има и друго голямо предимство - тя ви гарантира спокойствие, че не придобивате жилище, обременено с тежести. 

Но има и специфики, с които трябва да сте наясно преди да се впуснете в подобно начинание. 

Основният проблем е, че трябва да разполагате в брой с парите, които сте готови да платите. Покупката на имот от съдебен изпълнител с кредит не е невъзможна, но все още е изключение, защото само няколко банки имат специални продукти, които ви позволяват да получите толкова бързо заем. 

Обявят ли ви за купувач, имате само 7 дни, за да внесете парите. И ако не успеете да го направите в този срок по сметка на изпълнителя, губите не само имота, но и капарото, или т. нар. задатък, което всеки участник в публичната продан трябва да внесе. То е 10% от началната цена на имота.

Във всяко обявление за публична продан са посочени сроковете, в които се правят предложенията на купувачите. Те се подават в запечатан плик в канцеларията на районния съд заедно с квитанцията за внесения задатък. Тук важното е ясно да опишете имота, в чиято продан искате да участвате, защото иначе предложението ви ще е невалидно. 

Имате право да поискате от съдебния изпълнител да разгледате имота, а в канцеларията на съда на ваше разположение са документите за него. След като изтече един месец от обявяването на имота за продан, в посочените в съобщението ден и час се отварят офертите.

Тук трябва да имате предвид две неща. Първо, присъствието ви не е задължително, но е полезно. Може да се стигне до устни наддавания, които започват от най-високата предложена писмено цена и вървят със стъпка от един задатък (10%). Така че ще е срамота да загубите имот, на който държите и имате пари да платите, ако не сте там. 

Второто, което трябва да знаете, е, че и да не отидете на търга, пак може да бъдете обявен за купувач, ако сте предложили най-високата цена. Тогава за вас ще текат 7 дни за внасяне на цената. Те са календарни, т.е. ако сте спечелили в понеделник, най-късно до следващия понеделник трябва да платите жилището.

Но дори да не спечелите търга, може да се окаже, че предложилият най-висока цена не я е платил и съдебният изпълнител ще покани вас да вземете имота за сумата, която сте посочили в писмената си оферта. Тогава ще трябва да му отговорите дали приемате или не. Никой не ви задължава да се съгласявате, но направите ли го и пропуснете седемдневния срок за внасяне на парите за имота, ще си загубите капарото.

  



 

в-к Труд




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси