Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 343337
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
19.05.2014 11:22 - Ползването на тоалетната е безплатно за клиенти на заведението
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 1651 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

Докато пийвам питие в кварталното заведение, изведнъж ми се налага да използвам тоалетната. Вместо обаче да ми бъде осигурен безплатен достъп до тази услуга – от заведението са я направили платена. Законно ли е това? 

Ползването на тоалетните е безплатно за клиенти на заведението. Ако обаче не съм клиент на заведението в този момент, то е напълно в реда на нещата да бъде изискано от мен да си платя за услугата.


Това важи за всички заведения за хранене и развлечения без значение от тяхната категория (от една до пет звезди). Категорията се определя на базата на съответствие с минималните задължителни изисквания на заведенията – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. 

В случай че установя подобно нарушение, мога да се обърна към Експертната комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти (за заведения – категория от три до пет звезди) или към общинската експертна комисия по категоризация (за заведения – категория една или две звезди). По тяхно предложение министърът на икономиката, енергетиката и туризма в първия случай или кметът на общината във втория определят категорията на съответното заведение. Към експертната комисия мога да се обърна чрез Министерството на икономиката и енергетиката, а към общинските комисии – чрез съответната общинска служба - за общинска комисия при Столична община – тук

 
В случай на нарушение на изискванията, то министърът/кметът на общината, по решение на съответната комисия, понижават категорията на заведението. При повторно нарушение на изискванията категорията се прекратява, т.е отнема се правото за извършване на туристически услуги. Когато категорията на заведението е „една звезда” и се констатира нарушение, то се определя срок за отстраняването му, а ако то не бъде отстранено, категорията на обекта също се прекратява.

За нарушението собственикът на съответното заведение се глобява от 200 до 1000 лв, а при повторно нарушение – от 1000 до 3000 лв, когато то бъде установено по надлежния ред.

Сигнали могат да се подават и на тел. 070011122 или на електронната страница на КЗП - www.kzp.bg.

Комисията за защита на потребителите обаче няма отношение към тоалетните по гари и летища, тъй като това не са туристически обекти.

Правило за плащане в тоалетната реално няма. Всичко зависи от собственика или наемателя. Единственото място, където услугата със сигурност трябва да е без пари, са плажовете! Ако искат да платите, това е нарушение на изискванията за туристическите обекти . Според наредба към Закона за туризма всеки концесионер на плаж трябва да осигури безплатни химически WC-та на посетителите - отделно за мъже, отделно за жени. 



pravatami

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djani - В цяла Европа кенефите са безплатни...
19.05.2014 15:03
Използват се от всички туристи, желаещи да спестят по някое евро. И никой не контролира дали консумираш, или закупуваш нещо. Така следва да е и у нас. В името на оборота!
цитирай
2. whitebarde - това да не е в Димитровград?
20.05.2014 18:06
там имат тоя навик, обикновено се оправдават с "тоалетната и заведението са на различни собственици" :) хахаха
иначе, преди няколко месеца, мисля, че в ЕП приеха закон задължаващ собствениците на заведения да осигуряват свободен достъп до тоалетна, без значение дали си клиент или не.
Тоест тея , дето на теб са ти "логични" , понеже искат пари на не-клиенти, всъщност са ..ха престъпници...
цитирай
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси