Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 343985
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
17.12.2014 09:00 - Доказване на договорни отношения с фактури
Автор: johnas Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04 10:34






В отношения между фирми нерядко възникват спорове във връзка с извършена работа и нейното заплащане. Нерядко предмет на спор са отношения възникнали от договор за изработка, за доставка и други. Ситуацията изглежда така: едната страна е изпълнила задълженията си и очаква да й бъде заплатена работата. Насрещната страна оспорва работата да е била възложена, извършена точно или приета. Как се доказват твърденията на спорещите страни: наличието на договорни отношения обикновено се доказва с  писмен договор. Има случаи обаче, в които страните не сключват писмен договор, а и такива случаи, в които една от страните /обикновено фирма/ твърди, че подписът не е положен от правоимащо лице / не е положен например от управителя на фирмата/.

В търговското право, за да са налице договорни правоотношения не е задължително да има сключен писмен договор, но е въпрос на доказване съществуването на правоотношението. Приетата работа се доказва с приемо-предавателен протокол, подписан между страните. Този, който е извършил работата издава  фактура, за плащането, което му се дължи. Фактурата сама по себе си невинаги е достатъчно доказателство за установяването на договорни отношения между страните. Понеже става въпрос за междуфирмени отношения, може да се случи фактурата да не бъде приета от лицето, представляващо фирмата- Възложител, а от друго лице, което работи при Възложителя. И сега се поставя въпросът дали, ако фактурата е подписана не от представляващия фирмата- Възложителя, а от трето лице, Възложителят е обвързан да плати по приетата фактура. Лицето, което фактически е приело фактурата няма представителна власт да подпише фактурата/ същото се отнася и за приемо-предавателния протокол и договора/ .

В гражданското право без пълномощие не възниква представителна власт и подписа на трето лице не  обвързва страната, за която е положен подписът. В търговските правоотношения нещата стоят по различен начин. Подписването на фактурата /договора, приемо-предавателния протокол/ обвързва търговеца от името на когото е положен подписа, освен  ако той веднага след узнаването не се противопостави на приемането на работата и подписването на документа. В случай, че търговецът заведе в своето счетоводство фактурата, то се счита, че е приел същата  и независимо дали лицето, подписало фактурата е действало без представителна власт, неговото изявление обвързва търговеца, от името на когото е действало.





Konstantinova




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси