Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 344020
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
15.07.2013 10:00 - Вехториите между етажите на блока
Автор: johnas Категория: Бизнес   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04 09:29




По закон в междуетажните пространства в жилищния блок не би трябвало да има никакви битови продукти, домашни уреди, мебели и други вехтории. На практика обаче това почти никъде не се спазва, а ситуацията със затрупаните стълбищни площадки е крайно неприятна. Има случаи, в които едва се преминава между етажите.

Законът за управление на етажната собственост урежда тези въпроси, посочва  В чл. 5 и чл. 6 от закона са описани задълженията на собствениците и в частност задълженията им относно общите части на сградата.

В чл. 55 пък е уреден размерът на глобата за нарушителите, а в чл. 57 е описано как се установява нарушение. Следва съставяне на протокол и съответно последващо съставяне на акт за нарушението и налагане на глоба от общинската администрация.

По време на събранието на входа цитирайте чл. 6 от Закона за етажната собственост. В ал. 3 е записано, че задължение на собствениците на имоти е да „не завземат общи части на сградата”, която обитават. Ал. 11 пък задължава собствениците „да спазват санитарните и хигиенните норми”.

На събранието вземете решение да съставите Правилник за вътрешен ред (ако нямате) и впишете в него тези задължения за всички собственици на имоти във входа. Това е важно, тъй като според ал. 15 от чл. 6, собствениците са длъжни да „осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред”.

Ако имате Правилник за вътрешен ред, но в него липсват клаузи относно нещата, които ви притесняват – предложете да бъдат добавени и правилникът да се актуализира. Гласувайте предложенията, съставете протокол на общото събрание и актуализирайте правилника за вътрешния ред.

Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Екземпляр от него се предоставя на общинската или районна администрация, която съставя акт, удостоверяващ нарушението.

Не е толкова трудно съседите да се разберат с добро, стига да има взаимно желание за решаване на проблема. Като начало законът трябва да се прочете внимателно, а след това е добре да се потърси информация и в правните портали в интернет.

За предпочитане е обитателите на сградата да не стигат до констатиране на нарушения и налагане на санкции. Чудесно е, когато се стига до разбирателство и решение на проблемите и неудобствата по мирен път.

Запазването на добрите отношения е важно, но това не означава затваряне на очите за съществуващите нередности. Ако липсва доброжелателство за справяне със ситуацията, не бива да се забравя, че законът е на страната на гражданите и те са в правото си да се възползват от него.





pariteni



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси